Työ töhryjä vastaan

Asukkaiden keskuudessa on jo pitkään keskusteltu Vanhaa Porvoota rumentavista töhryistä. Töhryt ovat ikävä vitsaus, joiden kitkemistä voi olla vaikea toteuttaa ilman laajaa valvontakameraverkostoa tai mittavia puhdistustoimia.

Jo viime vuonna asukasyhdistyksessä päätimme tarttua puhdistusvälineisiin ja kokeilla, mitä saisimme aikaiseksi lähiympäristössä. Ajatuksena oli kasata laajempi vapaaehtoinen puhdistusrinki ja myöhemmin laajentaa talkoita myös sähkökaappien maalaukseen. Työtä töhryjä vastaan on jatkettu myös tänä vuonna.

Kokeilimme aluksi töhryihin erilaisia liuottimia ja maalinpoistoaineita. Asetoni osoittautui testeissä erittäin toimivaksi ratkaisuksi ja sillä lähti suurin osa töhryistä etenkin kiiltäviltä ja maalatuilta pinnoilta melko helposti. Haastavimpia ovat huokoiset ja karheat pinnat kuten laudoitus ja kivet. Kivipinnasta töhryn poistaminen voi onnistua maalinpoistoaineella ja teräsharjalla, mutta tämä on jo selvästi työläämpää.

Mikäli töhryihin puututaan nopeasti ja kaikki pyrkivät säännöllisesti siistimään omia kotinurkkia, voi jo melko pienellä vaivalla onnistua pitämään yhteisen Vanhan Porvoon esteettisenä ja viihtyisänä asuinympäristönä. Vaikka töhryt ovat itsessään ikävä asia, sitä tulee yllättävän iloiselle tuulelle, kun huomaa oman käden jäljen ja miten hyvältä pinnat näyttävät töhryjen poiston jälkeen. Pidetään Vanha Porvoo töhryttömänä. Samalla voidaan muutenkin laittaa kujat kuntoon. Kaikki mukaan talkoilemaan!

Share this post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *