Haastattelussa monitaituri Filippa Hella

Ruotsinkielinen alkuperäisteksti: Benita Ahlnäs

-Porvoolaiset ovat, ikävä kyllä, sokeita kaupungilleen, etenkin vanhan kaupungin uniikeille maisemille, sanoo monitaituri Filippa Hella. Jos kävelee silmälaput silmillä, ei voi nähdä tai kokea vuosisatojen salaisuuksia hautovia vanhoja rakennuksia tai kujia.

-Porvoolaiset voisivat myös tutkia vanhan kaupungin palvelevia pikkuputiikkeja suurten, persoonattomien kauppakeskusten sijaan, Filippa vihjaa.

Lapsuus satumaailmassa

Filippa Hella innostuu saadessaan kertoa Porvoosta ja vanhasta kaupungista, hänelle rakkaista paikoista. -Lapsuus Porvoossa on kuin satumaailma, kuvailee Filippa, joka julkaisi äskettäin rikkaasti kuvitetun kirjan ABC i Borgå.

-Kirjan ajatuksena oli innostaa ihmisiä käyskentelemään hienossa kaupungissamme ja löytämään uutta. Erityisesti haluan inspiroida lapsia ja lapsiperheitä, Filippa kertoo. 

Kirjassa jokainen kirjain symbolisoi paikkaa Porvoossa. Lukijan kaupunkisuunnistusta tukee kartta viitteineen. -Vaikeinta oli löytää paikat kirjaimille X, Y, Z ja Q. Tehtävään tarvittiin runsaasti kekseliäisyyttä. Kirjain Q edustaa Qvis Vilhelm mökkiä Vessöön Skavarbölessä.

Filippan juuret ovat Skavarbölessä, jossa hän syntyi neljä päivää ennen jouluaattoa vuonna 1970, Inge-Maj Erikssonin ja Stig Fredrikssonin taiteilijaperheen kuopuksena. Hänen sisarensa Margaretha Jämbäck on museolehtori Porvoossa.

-Vanhempani kannustivat ja innostivat taiteellista luovuuttani. Äidillä oli tapana kehua piirroksiani. Isä rakasti saaristoa ja merta. Hän vei minut vesille moottoriveneellämme ja purjehduksille purjeveneellä. Vain kuuden kuukauden ikäisenä Filippa matkasi vanhempien mukana Provenceen, joka oli kuin toinen koti porvoolaistaiteilijoille, kuten Karin ja Åke Hellman sekä “Micki” Norman, Paul Grönholm ja Eva Olsoni.

Filippan ollessa neljävuotias perhe muutti Skavarbölestä Porvoon Kankurinkujalla sijaitsevalle vanhalle pihalle, jonka he kunnostivat. Taloon ei tullut vettä ja pihalla sijaitsi vain yksi ulkokäymälä. Suuri remontti palautti talon menneeseen loistoonsa. -Matkustimme autolla mm. Ruotsin Faluniin hankkimaan punamultaa, jota keitimme maaliksi pihallamme, kertoo Filippa, joka muistaa vielä suuren punamultapadan tuoksun. Leikkitoverit Viggo Wallensköld sekä Niclas ja sisarensa Charlotta Warius, asuivat Kankurinkujan naapuripihoilla.

Linnamäki ja Edelfeltin mänty

-Porvoon vanha kaupunki oli ihana ympäristö lapsille. Siellä sijaitsi kaupungin paras pulkkamäki, joka tarjosi vauhdikkaita laskuja Välikadulta Maarin rantaan. Linnamäellä taas tunsi historian havinan aina Porvooseen rantautuneista viikingeistä, ryöstöretkien ryöväreihin. Siellä sijaitsi myös Edelfeltin mänty, jonka taiteilija ikuisti 1800-luvulla. Männyltä on henkeäsalpaavat näkymät yli vanhan kaupungin Näsinmäelle, joka on viimeinen lepopaikka monelle porvoolaiselle.

Taiteellinen lapsi

Filippa oli taiteellinen lapsi, joka viihtyi parhaiten paperi ja kynä kädessään. Hän piirsi ja kirjoitti runoja. Lapsuusajan runot ovat säilyneet kirjoitusvihossa Dikter som aldrig tar slut.

Filippa kävi Porvoon Myllymäen koulua. Hänen ihailemansa opettaja Birgitta Vikström oli kannustava ja inspiroiva. Hän kehui Filippan piirroksia hänen äidilleen. Birgitta Vikström oli naimisissa piispa John Viktrömin kanssa ja Filippalla oli tapana odottaa Birgitta Vikströmiä, jotta voisi kävellä yhdessä hänen kanssaan Koulukujaa pitkin Myllymäen koululle. Koulunkäynti jatkui Strömborska skolanissa ja Borgå Gymnasiumissa, jossa toimi rehtorina Elof Nyman, josta tuli myöhemmin hänen ystävänsä.

Filippa opiskeli muutaman vuoden Turussa ja jatkoi opintoja Borgå Hantverks- och Konstindustriskolanissa, jossa hän arvosti suuresti opettaja Carin Bengtsiä. Opinnot kruunasi media-assistentin sekä artesaanin tutkinnot. Sen jälkeen oli vuorossa kirjallisuuden sekä Pohjoismaisen folkloristiikan opinnot Åbo Akademissa.

Filippa on opiskellut myös Borgå Folkakademissa, käynyt sanataiteen johtajakoulutuksen Sydkustens ord- och konstskolanissa, opiskellut vauvojen värikylpyä Porin Lastenkulttuurikeskuksessa sekä sarjakuvia visuaalisena ilmaisumuotona Aalto yliopistossa. 

Filippa perusti perheen aikaisin. Ensimmäisen miehensä Henrik Rosenbergin kanssa heillä on kaksi lasta. Turussa syntynyt Hellen ja Oliver, joka syntyi artesaaniopintojen jälkeen. Lapset ovat muuttaneet omilleen. Oliver opiskelee Turussa ja Hellen Helsingissä.

Kirjailija ja sarjakuvataiteilija

Tänä vuonna julkaistiin Filippan kirja ABC i Borgå. Vuonna 2019 julkaistu Ville Vallgren och grisevännen oli Filippan ja sisko Margaretha Jämbäckin yhteistuotanto.

Filippa tunnetaan myös eri aikakausilehtien sarjakuvistaan. Loistava esimerkki on Serieskolan ja Pipes serier  Eos-lastenlehdessä, O ljuva vardag Marttalehdessä, På vita duken och utanför lehdessä Filmjournalen ja Serienoveller Astra Novassa.

Kasvissyöjä

Filippa on ollut kasvissyöjä pidemmän aikaa ja kertoo voivansa hyvin syödessään kasvisruokaa. Filippa ja hänen miehensä Mika Hella pyrkivät syömään illallisen yhdessä, joskin myöhään, kiireiden keskellä. Lempiruokia ovat pasta tai joku pitkään valmistunut pataruoka. -On hauskaa kokeilla uusia reseptejä, jotka herättävät ruokahalun, sanoo Filippa hymy huulillaan. 

Ajankohtaista

Filippa osallistuu Wanhan ajan joulumarkkinoille 11.-12.12.2021. Palokunnantalolla järjestettävillä joulumarkkinoilla Filippa myy kirjoja, paperinukkeja ja kortteja.

ABC i Borgå –kirjan alkuperäispiirrokset ovat näytteillä Kulttuuritalo Grandissa, Piispankadulla Porvoossa 10.1-11.2.2022

Ennen kuin lähdemme omille teillemme, Filippa paljastaa että uudet projektit liittyvät kuvakirjaan sekä vauvojen kirjaan.

Share this post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *